čtvrtek 5. května 2011

Honičky ve městě

Jen takový nápad. Čtu Vornheim - městské fantasy rozšíření od Zaka S., z blogu Playing D&D With Porn Stars. A kromě spousty atmosférických a inspirativních nápadů, jako i efektivních technik na přípravu dobrodružství, je tu určitý návod na honičky ve městě. Vhodné zejména pokud nehrajete se skillama, nebo se vám jejich použití nelíbí. Trochu jsem se nechal inspirovat, i když jsem ten Zakův nápad trochu upravil pro vlastní potřeby.

Obě strany si hodí na d20. Pokud utíkají po volném prostranství, kde jde spíše o rychlost, hází se na sílu, pokud utíkají po střechách nebo ve spletitých uličkách se spoustou překážek, hází se na obratnost. Musí se podhodit cílová vlastnost, jinak postava neuspěje a něco ji zdrží (zakopne o hliněný džbán a spadne, propadne se střechou do baráku, srazí se někým, apod. Pokud vyhraje uprchlík, utekl a tratil se. Pokud vyhrál pronásledovač, dostihl kořist, a buď automaticky vyhrává iniciativu, nebo má minimálně nějaký bonus. Pokud uspějí obě strany, nenastala žádné komplikace, ale ten kdo hodil méně, vyhrál. Pokud neuspěly obě strany, došlo k náhodnému setkání ve městě (výsledek určí DM). Pokud někdo hodil 1, vznikla další komplikace, se kterou je potřeba se vypořádat. Most se propadl a postava se musí nějak zachránit, aby nespadla, v davu se po postavě vrhne stráž a bude se ji nažit zatknout, apod.

nástřel náhlých nebezpečí, pro inspiraci:

  1. Kolaps struktury (hroutící se most, po kterém postava přebíhá, křehká střecha domu, uvolněný trám domu, atd...)
  2. Znenadání se objevilo splašené zvíře a skřížilo svou cestu s postavou (D6: 1. pes; 2. -3.kůn; 4. zapřáhnutý kůn, 5. rozzuřený býk nebo jiný dobytek, 6. velbloud nebo jiné exotické zvíře)
  3. Z davu, nebo z poza rohu ulice vyskočili vojáci a snaží se postavu zastavit (1d6 +1 seržant na 3. úrovni, 50% že budou ozbrojeni i střelnými zbraněmi)

dle libosti lze domyslet další...

Samozřejmě nesmíme zapomínat na naložení. Pokud je jedna ze dvou stran více naložená, honičku automaticky prohrává. Jedinou možnost je odhodit přebytečné vybavení :-) Teoreticky to půjde použít i v přírodě.

Lovu zdar!

3 komentáře:

  1. Vícekrát jsem už přemýšlel, jak udělat něco takového. Děkuji za inspiraci. Vyzkouším...:)Malfin

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem rád, že se to třeba někoho inpiruje. Jestli pak budeš mít nějaké postřehy, nebo další nápady, tak se neboj je sem hodit ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Je to fajn. Jen trochu rychlé; 4e skill challege udělá honičku takhle mechanickou, navíc s nastavitelnou délkou.

    Akorát si mě dostal tim podhazovánim vlastností. Dycky jsem si ťukal na čelo, jak můžete házet na vlastnost dvacítkou, když máte bonusy -1/+1. Teď si připadám jak idiot :D

    OdpovědětVymazat