úterý 3. května 2011

Ohlednutí

Asi po měsíci, co Metagame prožil vzkříšení, malé ohlédnutí atd...

Dosud se mi dařila překvapivě vysoká frekvence příspěvků. Minimálně sám sebe jsem překvapil, na druhou stranu jsem si tím nasadil vysokou laťku. Ač bych v tom rád pokračoval, realistický pohled říká, že se závěrem semestru to asi nebude úplně možné. Nicméně aspoň do doby největší koncentrace zkoušek se pokusím udržet na minimálně dvou až třech postech za týden.

Uzavřel jsem anketu. Všem co se zúčastnili, děkuji, třeba za půl roku nebo za rok ji zkusím na zkoušku udělat znovu. Výsledky tu zaznamenám, aby bylo někde archivovány pro pozdější srovnání (bylo povoleno více hlasů):

Klasické DnD moduly z přelomu 70./80. let jsou

  • klasika. Nejlepší! 4 (14%)
  • retro zážitek 10 (37%)
  • studijní materiál 12 (44%)
  • dnes již překonané 5 (18%)
  • nezajímavé 3 (11%)
  • něco, co mě láká 7 (25%)

Tím se dostávám k další podstatné věci. Zběžný pohled na čtenost článků naznačuje, že největší úspěch mají esteticky či stylově zaměřené úvahy nebo postřehy, případně obecnější pohled na hraní old schoolu. Zatím je ale asi po měsíci asi předběžné dělat z tak malého reprezentativního vzorku nějaké závěry, tak si udělám malý výzkum v další anketě. Samozřejmě se nebojte to jakkoliv upřesnit i v komentářích, co by vás zajímalo, nebo jaká témata nejvíce oceňujete.

V přípravě mám několik článeků, např. o sandboxu a hex crawlu, pokračování zápisů z kampaně, (jen co si doplním něco z toho co si nepamatuji, ale někteří z mých hráčů určitě ano), také další článek zaměřený ne ilustrační zdroje původního DnD, recenze některých původních modulů (The Lost City, Castle Amber, Forgotten Temple of Tharizdun), stejně jako nových produktů OSR, nějaké nápady o atmosféře a stylu pulpového dungonu, ale i třeba něco o space opeře, planetary romance či sword and planet, apod. takže jakékoliv preference mi určitě pomohou při vymýšlení, o čem psát.

Na závěr jedna zajímavá novinka. Matt Finch, autor retroklonu Swords and Wizardry, krom toho že připravuje rozsáhlejší revizi pravidel, oznámil, že se domluvil s Jim Raggim, finským autorem Lamentations of the Flame Princess, že mu Raggi bude distribuovat SnW produkty pro Evropu. Pro fanoušky je to dobrá zpráva zejména s ohledem na poštovné, kdy podle všeho objednávky nad 10 euro by mohli být zadarmo. Více info zde.

P.S. Teď úplně mimo metagame. V poslední době jsem si sehnal a viděl Flashe Gordona a Barbarellu. Ještě tu mám v pořadníky Logan´s Run, Zardoz a z nostalgie Vládce vesmíru (film mého dětství :-)), ale tak mě napadlo, jestli někdo neví o jiném starém sci-fi / fantasy v takovém pulpovém/brakovém stylu. Nejlépe nějaké old school space opeře nebo sword and planet, ale aby to nebyla vyložená parodie nebo fraška. Existují nějaké serioznější filmová zpracovaní tohoto žánru? Stylově třeba viz plakát Barbarelly, ale obsahově vážnější, ne vyložený trash nebo brak. Napadá někoho něco?

2 komentáře:

  1. Udělal jsem takový pokus pro zájemce: http://www.facebook.com/pages/Metagame/198017783574709 , budu tam házet aktualizace o nových článcích. Nevím jestli to bude pro někoho užitečnější, uvidíme, je to zkouška.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě zkoukni ještě Krull
    http://www.csfd.cz/film/13647-planeta-krull/

    OdpovědětVymazat