čtvrtek 3. května 2012

Původ postavy [House rule]



Inspirované jedním z prvních domácích úprav, které jsem ještě jako hráč DrD zažil. Vzpomínám si ten pocit nadšení z něčeho nového ve hře. A také nadšení, že můžů něco navíc dostat :-) Krom toho, domácí úpravy pravidel jsou pro old school důležitý prvek!


Při tvorbě postavy, před tím než určíš počáteční bohatství, hoď k% (nebo 2k6) podle následující tabulky:


%                    2k6                  PŮVOD         
1–10                2                     Kostelní myš
11–30              3–4                 Nuzný původ
31–50              5–6                 Chudý původ
51 – 70            7–8                 Běžný původ
71–90              9–10               Bohatý původ
91–99              11                   Urozený původ
100                  12                   Královský původ
Pokud vám přijde výsledek málo zajímavý, můžete ještě zkusit rozšíření, pokud jej vypravěč dovolí.

Kostelní myš:
Postava je chudá jako kostelní myš, sirotek nebo vyhnanec. Kromě otrhaného oblečení, dýky a 3k6 měďáků nemá žádný jiný majetek.
Rozšíření: pokud padne 1–3 na 1k6, chráněncem nebo patronem postavy byl mistr jejího povolání. Díky jejímu tréninku může postava opakovat hod na primární vlastnost jejího povolání.

Nuzný původ
Postava pochází z velmi nuzných poměrů. Počáteční bohatství je desetinové.
Rozšíření: pokud padne 1–3 na 1k6, postava má loajálního a bezplatného následovníka na 1. úrovni nebo ochočené zvíře (může být i kůň)

Chudý původ
Postava pochází z chudé rodiny. Počáteční bohatství je třetinové.
Rozšíření: pokud padne 1–3 na 1k6, postava zdědila nebo nalezla deník s pokyny a mapou k ukrytému pokladu, kde se kromě bohatství ukrývá minimálně jeden magický předmět (hráč si může vybrat nebo určit náhodně podle pravidel). V deníku se mluví i o mocném strážci, kterého určí vypravěč a sdělí jej postavě (monstrum HD 3–5). 



Běžný původ
Postava má běžný původ, nemá žádnou výhodu ani nevýhodu při určování počátečního bohatství.
Rozšíření: pokud padne 1–3 na 1k6, postava má zapomenutého nebo veřejně nepřiznaného předka nebo příbuzného. Může opakovat hod na počáteční bohatství a vybrat si lepší výsledek.

Bohatý původ
Postava pochází z bohaté rodiny (kupecká nebo měšťanská rodina, nebo je potomkem místního dobrodruha nebo hrdiny). Počáteční bohatství je trojnásobné. 
Rozšíření: : pokud padne 1–3 na 1k6, předkem postavy je dobrodruh, který ji odkázal 1k4 svitků, lektvarů (podle povolání) nebo jiných jednorázových magických předmětů. Postavu bude pronásledovat potomek nějakého zloducha prahnoucí po pomstě, nebo jiný nepřítel.

Urozený původ:
Postava pochází z aristokratické rodiny nebo slavného rodu nějakého hrdiny. Počáteční bohatství je desetinásobné.
Rozšíření: : pokud padne 1–3 na 1k6, předkem postavy je slavný hrdina, který ji odkázal magickou zbraň nebo zbroj +1 (nebo jiný ekvivalentní předmět), pokud padlo 1, nebo někdejší sídlo (tvrz, věž apod.), kterou naneštěstí obsadily nepřátelské bytosti (lapkové, skřeti, temný kult, apod.)

Královský původ
Postava je potomkem (ne nutně prvorozeným) vládce říše (podrobnosti určí vypravěč). Její počáteční bohatství je desetinásobné a k tomu postava může vlastnit libovolné běžné vybavení, jednoho loajálního ochránce na 2. úrovni a magický předmět podle výběru vypravěče.
Rozšíření: Hoď 1d6
1-2: Postava se na výpravu vydala potají, aby zažila dobrodružství nebo se vyhnula sňatku či povinnostem. Rodina po postavě pátrá, aby ji přivedla zpět, ale o jejím úniku se dozvěděli i nepřátelé království a vyslali lovce (3. úroveň), který ji má chytit živou nebo mrtvou.
3-4: Rod postavy byl sesazen zlovolným příbuzným nebo jiným nepřítelem, který vyvraždil zbytek rodiny a uchvátil trůn. Nyní po postavě pátrá a usiluje o její smrt (postavě je na stopě skupina lovců nebo jiná najatá skupina dobrodruhů srovnatelné úrovně)
5-6:  Postava byla křivě obviněna ze zrady nebo zločinu a musela uprchnout i s části rodinného majetku, protože po ní její rodina pátrá a vypsala odměnu na její dopadení.


Pokud se vám líbí, tak použijte, upravte, nebo si udělejte vlastní. Je to betaverze, možná to ještě upravím.

4 komentáře:

  1. Ještě jsem udělal malou úpravu. Prohodil jsem rozšíření u kostelní myši a nuzáka, asi to tak bude lepší

    OdpovědětVymazat
  2. eh, jak padne na 2k6 jednotka (hned první tabulka pro volbu původu)? A jednoduše posunout se to nedá, jelikož je vše po dvou hodnotách, s vyjímkou krále...

    Nebo to znamená že hrdinové nemohou pocházet z kostela?

    OdpovědětVymazat
  3. Hehe, díky za postřeh. Je tam chyba. Předělám to.

    OdpovědětVymazat