pátek 22. dubna 2011

Pravidla ostříleného „dungeoneera“

Dungeoneer je označení pro postavy, které se vydávají do nebezpečných podzemí, aby zde nalezly poklad a slávu a pokud možno ne smrt. Ve staré škole je jedním z známých rčení, že opravdu dobrý hráč se pozná podle toho, kolik jeskyní jeho postava přežila. Úspěšnost postav nezávisela jen na její úrovni a schopnostech, ale ve velké míře i na zkušenostech a schopnostech jejího hráče.

Proto zkusme takové interaktivní cvičení. Sepsal jsem několik pravidel, která mi přijdou důležitá jak pro všechny začínající nebo nezkušené dobrodruhy, tak pro ostřílené vykradače kobek. Na vás je vymyslet další, nebo rozvést do konkrétnější podoby ty zde uvedené. Cílem je vytvořit soubor rad (nějaké desatero či jiné X-tero) pro všechny, kteří se chystají vyrazit do podzemí, tak se snažte, ať moc rychle nezemřou :-)
  1. Pravidlo číslo jedna je přežití. Pokud to pro tebe nebude nejdůležitější pravidlo v jakékoliv situaci, potom jsou ti jakákoliv další pravidla k ničemu. Nechovej se v rozporu s tímto pravidlem například tím, že zbytečně riskuješ, něco podceňuješ, nebo na chvíli polevuješ. Nikdy nezapomínej, že nebezpečí může být kdekoliv, a tedy ti jde neustále o život.
  2. Buď Odysseus, nikoliv Achyless. Jak pěkně ilustruje Zacharyho článek na RPG Blogu II. Jeskyně ze staré školy bývají smrtící survival. Přímočarý postup je mnohdy sebevražda. Chce to spíše důvtip, taktiku, improvizaci a dobrý plán, než čelní útok a masovou destrukci.
  3. Ty a tví spoluhráči jste tým. V týmu je síla. Nacházíte se v nepřátelském prostředí a proto je v zájmu všech, pokud chtějí přežít, maximální a efektivní spolupráce. Každý by měl mít danou svou roli a úlohu a ostatní by mu v tom měli dát maximální prostor a podporu. Jakékoliv oslabení některé části týmu, oslabuje celý tým, a tedy všechny uvádí do většího rizika.
  4. Nespoléhejte pouze na pravidla, mechaniky a stereotypní řešení, ani se jimi nenechávejte omezit. Limitem je pouze vaše kreativita a fantazie. Problémy řešte v rámci fikce, využívejte všechny možnosti, které přicházejí v úvahu. Připravujte si vhodné podmínky a nebo se snažte mít na své straně neustále nějakou výhodu.
  5. Informace jsou klíč k úspěchu. Čím více víte, tím lépe můžete reagovat a odhadovat rizika. Čím dříve to víte, tím lépe se můžete připravit. Platí to během průzkum, při řešení nějaké překážky i během souboje. Ten kdo nemá informace je jako slepec, který se neuváženě řítí do nebezpečí. Vždy přemýšlej dopředu a snaž se odhadnout možnosti a následky. Pokud k tomu nemáš dost informací, nejdříve si je opatři.
  6. Buď efektivní. Neustále analyzuj a vyvozuj v každé situaci priority. Snaž se co nejvíce možností proměnit ve svou výhodu a snaž se v co nejkratší době dosáhnout co nejlepšího výsledku. Nejde o kvantitu, ale kvalitu. Neztrácej čas neefektivním jednáním, eliminuj vždy největší hrozbu, neriskuj zbytečně, pokud není pro co.

2 komentáře:

  1. Přidám dvě konkrétní rady do začátku, pro inspiraci:

    - Rada do boje: Než se vrhneš do boje s nestvůrou, pokus se zjistit jak moc je nebezpečná a jaká esa může mít v rukávu. Nemusíš se na ni hned vrhnout, nejdřív ji trochu oťukej. Díky tomu například zjistíš, že rozežírá magické zbraně nebo že vysává úrovně. Vyhneš se tím jednak případným nebezpečím a zároveň tomu může přizpůsobit taktiku boje. Nenech se unést stereotypem. Ghúla můžeš třeba povalit na zem a znehybnit mu ruce, aby nemohl nikoho paralyzovat, potom už nebude obtížné jej dorazit.

    - Rada pro kouzelníky a kněze: připravujte si i takové kouzla, která mají širokou variabilitu použití, ne jen blesky a magické střely. Při používání kouzel buď kreativní a snaž se využít, co máš i když to třeba nebude konvenční použití. Světlem můžeš oslepit nepřátele, kyselinou zničit zámek na truhle, iluzí vytvořit prospat mezi tebou a obrem, apod. klíčová jsou také kouzla, které dodávají informace, nebo zachrání postavu před smrtí. Je lepší mít připravené kouzlo na neutralizaci jedu a nevyužít jej, než nechat někoho jiného zemřít kvůli tomu, že ti jiné kouzlo přišlo použitelnější. Také nezapomínej na svitky a lektvary.

    OdpovědětVymazat
  2. - Gear up! Záložní zbraň, dostatek šípů, jídlo, pití, světlo, lano, pergamen a uhel, svěcená voda, caltrops, obvazy a další hromady užitečných věcí a gadgetů ti můžou cestu podzemím výrazně ulehčit. Rozdělte si naložení ve skupině, každý nemusí vláčet vlastní pánev.

    OdpovědětVymazat