pátek 1. dubna 2011

Rozcestník zdrojů (ODnD & OSR)

Do začátku sem nahodím pár linků k tématu, postupně je budu doplňovat (aby bylo vše na jednom místě), když dál na něco narazím, pokusím se o tom dát info, že jsem tenhle příspěvek aktualizoval. Pokud na něco narazíte vy, nesyslete to pro sebe a napište do komentáře :-)



Pár zdrojů v češtině:
Braunstein: Kořeny RPG - jak se z válečných her staly hry na hrdiny (by Alnag na d20.cz)
[Historie] Dungeons & Dragons - stručné ohalédnutí do historie nejstaršího RPG (by Snekoun na d20.cz)
[Historie] Vývoj D&D - volný překlad článku k 30. výročí D&D na GameSpy, rozsáhlé a podrobné (by Alnag na d20.cz)
Hranie podľa starej školy časť 1. a časť 2. - zevrubný přehled základních prvků staré školy zejména optikou old school renissance (by Bifi na rpgforum.cz)
Návrat do zapomenutých podzemí - první část článku v časopise Drakkar (str. 15-26) o fungování a designu dungeonu v duchu první edice DnD. ( by El Siniestro pro Drakkar/rpgforum.cz, El Siniestro byl aprílový psedonym, pod kterým mi článek vyšel ;-))
30 nejlepších dobrodružství všech dob - překlada článku The 30 Greatest D&D Adventures of All Time (by Vannax na d20.cz)
O odkoupení TSR - článek Ryana Danceyho vysvětluje události okolo odkoupení TSR společností Wizards of the Coast. (překlad by Alnag d20.cz)
Tvůrci D&D - článek o tvůrcích původního D&D a 3E. (by Alnag na d20.cz)
Nejhloupější nestvůry D&D, I. a II. část - překlad humorného článku o nejroztodivnějších tvorech, jací se v D&D objevily (by Alnag na d20.cz)
Swords & Wizardry - Conlaiova recenze ne retroklon OD&D na jeho bývalém blogu 667.




... a v angličtině:
diskuzní fóra:
ne každý je nutně fanouškem old school renissance a jejího přístupu k oDnD, diskuzní fóra mají zejména tu výhodu, že OSR tvoří jen část této komunity, najdete zde i spoustu jiných pamětníků, kteří jsou třeba "více nad věci"a pak samozřejmě i některé tvůrce původního DnD (včetmně těch, co jsou dnes již na onom světě).
Dragonsfoot - diskuzní fórum komunity spojené s nejstaršími edicemi DnD plné mnoha podstatných informací, velmi doporučuji sekci Classic D&D a seriál diskuzí s názvem Zagyg's Wisdom, kde Gary Gygax zodpovídá otázky a poodhaluje mnohé z pozadí vzniku prvního RPG i myšlenek na kterých stojí. Podobné, i když ne tolik rozsáhlé jsou i Q&A s jednotlivými osobnostmi spojenými s počátkem DnD (jako Rob Kuntz, Frank Mentzer, Tim Kask apod...)
KNIGHTS & KNAVES ALEHOUSE - další komunitní fórum se zaměřením na staré DnD.
Original DnD Discussion - nejvíc "oldschool"v tom smyslu, že se zaměřují zejména na DnD do roku 1978. Pokud jste fanoušky "white box" pojetí, tady si příjdete na své.

retroklony:
ne každý má doma některé z původních ODnD, nebo má možnost si jej vydražit na ebayi. Naštěstí to nemusíte hned zabalit, pokud si třeba chcete vyzkoušet některý z klasických, nebo jim systémově blízkých modulů. Retroklony jsou totiž revize různých verzí ODnD v rámci OGL pro d20 a tedy jsou mnohem dostupnější než originální pravidla.
Sword and Wizardry (Conlaiova recenze na jeho bývalém blogu 667).
další vydavatelé, produkty apod...
Expeditious Retreet Press - vydavatel retro modulů pro první edici (zejména pro OSRIC)
Fight On! - magazín s tematikou old school RPG
Goodman Games - asi největší vydavatel (vydává i pro 3e a 4e), který vydává pro Castle and Crusade (modernější d20 varianta retroklonu) i pro jiné retroklony a 1e. Momentálně připravuje vydání velmi očekávaného RPG Dungeon Crawl Classics. Je známý i sérii modulů Dungeon Crawl Classics.
Lulu - eshop s ebooky i booky (nejen RPG), v sekci pro OSR je spousta důležitých retro produktů (moduly, pravidla, apod...)
Necromancer Games - vydavatel produktů pro 3. edici DnD s 1e feelingem, vydal i několik revizí klasických produktů od Judges Guild do 3e
RPG Now - eshop specializovany na ebooky a pdfka
Troll Lord Games - vydavatel Castle and Crusades

blogy:
blogů je celá řada, asi nemá smysl sem házet úplně všechny, takže jen ty které jsou "zásadní" z hlediska komunity (nějaké další asi najdete v mém profilu a případně se dá proklikat z odkazů těch co sem hodím, na spousty dalších), popisky a možná nějaké další budu postupně doplňovat.
Beyond the Black Gate (obsahově velmi kvalitní blog jednoho ze spoluautorů vznikajícho retro RPG Warriors of the Red Planet)
ChicagoWiz's RPG Blog (blog velezkušeného Dungeon Mastra ze staré školy s řadou velmi zajímavých potřehů)
Grognardia (blog Jamesa Maliszewského, momentálně asi nejnavštěvovanější blog OSR s velmi širokým záběrem i do historie a literárních zdrojů)
Jeff's Gameblog (blog Jeffa Rientse)
Lord of the Green Dragons (blog Roba Knutze, jednoho z původních autorů DnD)
Mythmere's Blog (blog Matta Finche, autora Sword and Wizardry)
The Society of Torch, Pole and Rope (blog Michaela Curtise, autora Stonhell Dungeon, Dungeon Alphabet apod...)
The Underdark Gazette (vynikající blog Jamese Smitha, který pravidelně informuje o novinkách, nových produktech apod... velmi užitečné!)

články:
sem budu postupně umisťovat ty nejzajímavější články, na které narazím
Quick Primer for Old School Gaming (Matthew Finch) - článek od autora retro-klonu Sword and Wizardry, který má sloužit jako úvod pro moderní hráče do stylu hraní v duchu staré školy.
Megadungeon Resources - souhrn článků uvěřejněných na blogu Beyond the Black Gate zaměřené na design dungeonu.
Surviving Old School Dungeons: Be An Odysseus, Not An Achilles - Zacharyho článek na RPG Blogu II, který vysvětluje podstatu hraní staré školy na rozdílech dvou arechetypálních hrdinů: Odyysea a Achilla.*

pomůcky:
užitečné pomůcky a odkazy jak pro Dungeon Mastery, tak pro hráče
Adventure Generator - celkem zdařilý generator oldschool dungeonů. Ač nejsem úplně přítel náhodně generovaných dobrodružství, tenhle generátor je v mnoha ohledech vyjímečný (velmi kvalitní "vizuál" a výběr prvků výhradně z klasických TSR modulů, výsledek se velmi blíži autentickému feelingu).
Classic DnD Resources and Options - velmi šikovný rozcestník odkazů a různých zdrojů pro ODnD.
donjon - velmi populární generátor různých fantasy jmen, dungeonů apod... (nejen pro ODnD)
Dragonsfoot - spousta free materiálů, včetně dobrodružství (pozor ale, ne všechny jsou nutně kvalitní), různých charsheetů a jiných pomůcek a doplňků
Dungeon Crafter 1.41 - užitečný editor na tvorbu dungeonů. Verze 1.41 není nejnovější, ale je dostupná free a má výhodu, že má k dispozici i češtinu a dají se stáhnout i klassické modré retro tilesy. Celkem snadno lze podle potřeby další tilesy i vytvářet a doplňovat.
Old School Renaissance Sites - rozcestník podstatných odkazů spojených s OSR
Philotomy's OD&D Musings - Velmi kvalitní stránka nabízející různá pravidlová rozšíření, house rules a jiné nápady, jak řešit různé situace, které mohou ve hře nasat. Pro OD&D
List of Dungeons & Dragons modules - seznam a datace všech modulů vydaných TSR (tedy do vydání 3E), na wikipedii.



6 komentářů:

  1. Obávám se že ti tady chybí zásadní odkaz:
    http://www.philotomy.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Ha! Máš pravdu, to jsem trestuhodně opomněl. Jdu to tam hodit.

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jsem přidal pár dalších článků, co jsem našel na d20.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Přidán odkaz na článek v angličtině: Surviving Old School Dungeons: Be An Odysseus, Not An Achilles.

    OdpovědětVymazat
  5. Přidán odkaz na přehled starých modulů na wikipedii. Celkem dobrý přehled základních informací.

    OdpovědětVymazat